2014. október 16.

Játékos önismeret

 

"Sorsunk váratlan kanyarulatainak feldolgozásához néha az is elég, ha összeülünk a barátokkal társasozni. Utánajártunk, milyen élethelyzetekben vehetjük hasznát az önfejlesztő társasjátékoknak.

Zádrovich Aliz

Nézzünk meg egy gyermeket, amikor belefeledkezik a játékba. Ő még így, a játék közben jeleníti meg a problémáit. Megszűnik számára a külvilág, csak egyetlen dologra koncentrál. Gyerekként még ösztönösen érezzük, mi az, amire szükségünk van ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.
A játék ezúttal komoly, ám segít, hogy önmagunkon gondolkodjunk, és a többi játékostól is hasznos útvalót kapjunk a nehézségeink megoldásához. Miközben elénk terül az életünk, a játékba feledkezve azt is megtapasztaljuk, hogy az élet nem csak nehéz és megterhelő szituációkból áll. Egy elfogadó és támogató közegben gyakran közelebb kerülhetünk a nehézségeink megértéséhez, hiszen érezzük, hogy nem vagyunk egyedül. Ez az egyik oka az önfejlesztő társasjátékok népszerűségének. A másik maga a játékosság: ki ne szeretné időnként újra megélni a gyermeki önfeledtséget? Miközben izgulunk, hogy épp milyen kártyát fogunk húzni, a problémáink már nem is tűnnek olyan súlyosnak.

 
Transzformáció társasjáték

Érdemes kipróbálni, ha egy bizonyos kérdésre keressük a választ. A játékot egy skóciai spirituális közösség hozta létre, de mára az egész világon elterjedt. Mielőtt belekezdenénk, fel kell tennünk egy kérdést, ami aktuálisan foglalkoztat bennünket. Lehet ez egy egyszerű, hétköznapi probléma – például miért csúszunk folyton a határidőkkel, vagy miért veszekedünk annyit a párunkkal –, de akár annak is utánajárhatunk, mi lehet az életfeladatunk. Amíg játszunk, végig erre kell koncentrálnunk. Szimbolikusan végigjárjuk az életutunkat, ami négy szintből áll: fizikai, szellemi, érzelmi és spirituális síkból. Utunk közben kártyákat húzunk: van, amelyik segít, és van, amelyik hátráltat a továbblépésben- ugyanúgy, ahogy az életünkben is vannak támogató és gátló erők.  Miután értelmeztük a kártyákon lévő üzeneteket, a játék végére rájöhetünk, mik az erősségeink, és hogyan akadályozzuk saját magunkat. Felismerhetjük azokat a blokkokat, amelyek idáig meggátoltak a problémánk megoldásában, és átalakíthatjuk őket segítő erőkké – ezért„transzformáció”, azaz átalakulás a játék neve.Első alkalommal képzett játékvezetővel érdemes kipróbálni.

 
Identity

Egy gyors önismereti tréninggel ér fel az Identity társasjáték, amely egy magyar pszichológus, dr. Füzesi Györgyi találmánya. Minden mezőn kártyát kell húzni, és a rajta lévő kérdésre válaszolni. A kártyák az élet szinte minden területét lefedik a kapcsolatainktól kezdve az önmegvalósításig. A válaszaink nyomán szép lassan egyre teljesebb képet kapunk önmagunkról. Alapszabály, hogy mindenki csak egyes szám első személyben beszélhet, és nem szólhat bele a többi játékos mondandójába. Épp ezért lehet alkalmas a játék konfliktus-kezelésre, párkapcsolati problémák megoldására is. Füzesi Györgyi egy párt említ, aki a játék hatására döntötte el, hogy mégis akar gyereket, miután a szabályokat betartva végre végighallgatták egymás szempontjait, és a többi játékos nézőpontján is elgondolkodtak. Minden kérdés mellé jár egy tipp is. Ha ezeket házi feladatként elvégezzük, máris léptünk a változás felé.

 
DIADAL társasjáték

Ha van egy problémánk, amivel coach-hoz fordulnánk – például időgazdálkodási zavarral küzdünk, nehezen találunk munkát, esetleg képtelenek vagyunk lefogyni – játékos formában is végigmehetünk a segítő folyamaton. Komócsin Laura és Benedek Nikoletta coachok kifejlesztettek egy hat fázisból álló modellt, amelyet a legkülönfélébb nehézségek esetén lehet alkalmazni. A DIADAL betűi a megoldás felé vezető út hat szakaszát jelölik: diagnózis, iránykijelölés, alternatívák, döntés, alkalmazás és lezárás. Ezekből épül fel a társasjáték is. Minden egyes fázishoz tartoznak kártyák, amelyeken kérdések szerepelnek. A diagnózisnál az a cél, hogy meghatározzuk, honnan indulunk, mik a kihívásaink. Az iránykijelölésnél kitűzzük a célt, amit szeretnénk elérni, majd az alternatíváknál összegyűjtjük, milyen módokon lehetséges ez. A döntés szakaszában ezek közül választunk, majd alkalmazási tervet készítünk, végül a cél elérését a lezárással megünnepeljük. A lényeg, hogy mindig egy adott kérdésre koncentráljunk. A játékot minden esetben coach vezeti. "
 
Csapatépítés? Szervezetfejlesztés? Hard témák kezelése játszva? Játsszon velünk:
www.businesscoach.hu/hr-eseknek/szolgaltatasok-hr/diadal-mindenkinek-tarsasjatek/?mid=18

Nincsenek megjegyzések: