2014. szeptember 23.

Virtuális csapat vezetése – kihívások és sikertényezők



1994 óta vagy a főnököm, vagy a kollégáim más országban voltak. Bár akkor még nem beszéltünk virtuális csapatokról, napi gyakorlatban folyamatosan fedeztük fel, mi működik, és mit kell másképpen csinálnunk, ha a többiek nem ugyanott vannak, mint én.
A virtuális csapatok napjainkban egyre gyakrabban fordulnak elő, és az arányuk várhatóan tovább növekszik majd. Nagy előnyük, hogy a legjobb szakembereket használhatjuk az ország, vagy a világ különböző részeiről, és akár 24órán keresztül elérhetőek a nemzetközi cégek ennek köszönhetően. Ugyanakkor hatékony működtetésük új kihívásokat is jelent.

Hogyan alakítsuk ki a bizalmat és hogyan építsük ki a kapcsolatokat? Miként lehet motiválni őket a közös cél érdekében?

A siker titka túlmutat a technológiai eszközökön.
A megfelelő technológiai feltételek szükségesek, de magukban nem oldják meg a problémát. Ha a csapat céljai és folyamatai ismertek és mindenki által elfogadottak, és a csapaton belüli jó kapcsolatok kialakítására és fenntartására figyelmet fordítanak a vezetők, számíthatnak a sikeres és eredményes munkára.

Fontos érteni a személyes és a virtuális kommunikáció közötti különbségben rejlő buktatókat.
A jó együttműködéshez fontos a közösségi szellem kialakítása, a személyes kapcsolatok megteremtése. Míg ez személyes találkozások, közös kávézások során könnyen kialakul, a virtuális csapatnál ez külön figyelmet igényel.  Ehhez hozzájárulhatnak a virtuális csapatépítés eszközei is. A rendszeres találkozókból érdemes valamennyi időt a kapcsolat építő beszélgetésekre fordítani, esetleg saját csapat rituálékat kialakítani.
És természetesen nem maradhat el az eredmények megünneplése sem.
A ti csapatotokban milyen rítusok segítenek a közösségi érzés erősítésében?
Ha szeretnétek többet megtudni a sikeres virtuális csapat vezetésének fortélyairól, várunk Benneteket 2014. szeptember 30-i, interaktív workshopunkon!
Bincze Bea
business coach, mentor és tréner

Nincsenek megjegyzések: