2013. június 5.

Interjú Dr Varga Eszterrel, a Business Coach kft. legújabb nemzetközileg akkreditált coachával

 
Miért tartottad fontosnak a nemzetközi akkreditáció megszerzését?

Jelenleg nagyon különbözőek a nemzetközi standardok arra vonatkozóan, hogy mely elvárásoknak kell megfelelni egy coach-nak. Romániában például pszichológus végzettséggel kell rendelkezni a coach szakmában. Magyarországon ez egy fiatal szakma, ennek megfelelően még nincs szigorú szabályozás, tehát viszonylag következmény mentesen használhatják rendkívül eltérő felkészültségű kollégák a coach elnevezést. AZ ICF nemzetközi akkreditációnak egységes, szigorú követelményrendszere van, ráadásul világszerte elismerik. Az ACC minősítéssel Magyarországon is, de bárhol a világon egy ismert minőségi követelményrendszernek megfelelően tudok coachként szolgáltatást nyújtani. Ma már Magyarországon egyre több megbízó igényli az ICF minősítést már az együttműködés megkezdésekor.

Milyen tapasztalataid voltak az akkreditációs folyamattal és a vizsgával kapcsolatban?

Őszintén szólva a magyar felkészítés volt a kellemesebb rész számomra. Barnóczki Annamária és Komócsin Laura készítettek fel a vizsgára. A folyamat rendkívül professzinális volt és előremutató, mert a bátorító jelenlét mellett megkaptam a megfelelő, építő kritikákat is. Az ICF online kommunikáció némileg embert próbáló, mert az online felülettel többször volt technikai probléma, valamint a kinti kollégák összekeverik a magyar képzéseket és elég nehézkes a képzések azonosítása. Nagyon hosszú a folyamat, az én esetemben fél évnél hosszabb volt a minősítés megszerzése.

Hogyan mutatod be potenciális ügyfeleidnek az ACC minősítést? Milyen visszajelzéseket kaptál ezzel kapcsolatban?

Bizonyos ügyfélkörben nem kell bemutatni, sőt elvárás az ACC szint megléte. Azon ügyfeleknél, akik nem ismerik, ott az egész rendszernek az ismertetése bizalmat növel és minőségbiztosítást jelent, ami egyben versenyelőny is.

Mit javasolsz coach társaidnak az akkreditáció témakörében?

Tekintettel arra, hogy az akkreditáció nem egy olcsó folyamat, így az vágjon bele, aki hosszútávon tervez coach karriert felépíteni, mert különben csak felesleges beruházást eszközöl. Jelenleg még versenyelőny a minősítés megléte, de hoszútávon minimum követelmény lesz a coaching szolgáltatást igénybevevő ügyfélkörhöz történő belépéshez.

Van-e valami speciális, amit megosztanál magadról, mint a coach szakmai személyiségéről?

A múltamat tekintve működtem multinacionális és kisvállalati környezetben, voltam/vagyok vezető és tulajdonos is.
Nagyon boldoggá tesz, ha KKV (kis- és középvállalat) tulajdonosok az ügyfeleim, mert igazán nagy kihívás egy kisebb cég tulajdonos/vezetőjét támogatni, sikeressé tenni a mai vérzivataros időkben. Legszívesebben missziós tevékenységbe kezdenék azért, hogy minden KKV vezető szerződtessen egy JÓ coach-ot, aki kíséri, támogatja Őt a jelenlegi embert próbáló feladatok megoldásában.
A stílusom kissé provokatív, nem ijedek meg a "harapós" férfi felsővezetőktől. A szakmai, vezetői múltamban kizárólag férfi vezetők társaságában üzemeltem, így ez otthonos közeg számomra.

Nincsenek megjegyzések: