2013. február 15.

Beszámoló az 5. Magyarországi Coaching Konferenciáról


Közel 250 résztvevője volt a február 5-én megrendezésre került 5. Magyarországi Coaching Konferenciának. A résztvevő HR-szakemberek, coachok és érdeklődők a sztárokat felvonultató előadások mellett szakmai workshopokon is részt vehettek.Kemény Dénes, Endrei Judit, Tari Annamária, vagy Dr. Bagdy Emőke, F. Várkonyi Zsuzsa és Peter Szabo neve valódi vonzerőnek bizonyult.

A köszöntő és bevezető után a meghívott előadók a klasszikus coaching-témákat járták körül. Endrei Judit coach – a Kemény üzenetek című kötet szerzője – és Kemény Dénes beszélgetésében szó esett a vezető önismeretétől kezdve a nagy eredmények eléréséhez szükséges szenvedélyről, az egyén és a csapat érdekeinek összehangolásáról, a megérzésekről, illetve a szeretetről.

Ezt követően Tari Annamária – egy kutatás eredményeinek prezentációját felvezetve – beszélt az Y-generációról. Kitért a fogyasztói és kommunikációs társadalom jellegzetességeire és az online-társadalom viselkedést meghatározó hatásaira is. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Y-generáció tagjai a mai önérvényesítő világban kezdő munkavállalóként milyen szorongásokkal és indulatokkal, bizonytalansággal és hárításokkal találkoznak. A szülői minták és az idősebb generációkkal szembeni tekintélyelvűség elvetése erős érzelmi megnyilvánulásokhoz vezet, mely a munkahelyen csoportba illeszkedve, vagy vezetővé válva komoly konfliktusok forrása lehet, amit egy coach nem hagyhat figyelmen kívül. Az Y-generációról szóló kutatás eredményeit a hamarosan megjelenő Magyar Coachszemle 2013/1. Február 11-én megjelenő számában olvashatják.

Az ebédszünetet követően a Svájcban élő és dolgozó ismert briefcoach, Peter Szabo kötötte le a nagyelőadó közönségét. A rendelkezésére álló hatvan percbe belefért páros coaching-gyakorlat, néhány történet, egy esettanulmány, egy kis etikai problémafelvetés, no és persze öt percben még egy briefcoaching-bemutató is.

Ezt követően Dr. Bagdy Emőke professzor asszony – a tőle megszokott összeszedettséggel és lendülettel – beszélt arról, hogy ő miként látja a teljesítmény, a siker, az önmegvalósítás és a boldogság összefüggéseit. Angyal András (1902-1960, pszichológus, a test és a lélek egységén alapuló pszichológia és pszichopátia egyik kiváló képviselője – a Szerk.) hatalom és szeretet elméletére alapozva elemezte az egyén önérvényesítésének lehetőségeit, feltételeit, módjait és veszélyeit. A szeretet, az adás, az elfogadás, a bátorítás, az erősítés és a szeretve vagyok érzése határozottan szembe kerül a mai fogyasztói társadalom materializálódott, emberi minőségeket lesilányító világával. Az előadás végén a professzor asszony igen szemléletesen adott át egy eszközt az általa ismert, és coachként, pszichológusként alkalmazott óriási tudásanyagból, mely az elvesztett motiváció újbóli felébresztésére alkalmas.

A rövid kávészünetet követően F. Várkonyi Zsuzsa pszichológus és a Momentán Társulat improvizációja következett. Ez alkalommal a mindennapi munkahelyi helyzeteket, a vezető-beosztott viszony ismétlődő konfliktusait, tipikus viselkedésmintáit mutatták be karikírozva, a közönség bevonásával.

A konferencia záró eseményeként az idei Mentor Oscar díjak átadására került sor.

A szakmai műhelyeken szerzett tudás és tapasztalás mellett a résztvevők értékes beszélgetésekkel és új kapcsolatokkal, ötletekkel és inspirációval térhettek haza.

Az alábbi linken találhatja a rendezvényen készült fotókat és videókat: www.businesscoach.hu/konferencia/

Nincsenek megjegyzések: