2012. november 20.

Vizsgafeladatok II.


Tegnap megkezdett sorozatunkat folytatjuk ma Németh Zita frissen végzett DIADAL Coach vizsgafeladatával.


A valóságot csak a tudat képes megváltoztatni. Erre jöttem rá. Ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak, nem kell hozzájuk nyúlni, csak másként kell nézni őket. Nem kell ehhez semmi, csak annyi, hogy egy pillanatra másképp essen a fény a felületre, és láthatóvá váljék a tükör mögötti írás. Egyszer csak előtted van, és alig hiszed el, hogy eddig nem vetted észre.”

Glinda, a boszorkány, mint coach

Anélkül, hogy a coachingot csodának tartanám, hiszem, hogy sokszor adódik olyan élethelyzet, amikor kell valaki, aki útba igazit, mint ahogyan Dorothyt is Glinda, a jó boszorkány: kell valaki, aki elmondja, hogy nem egyszerű kaland vár ránk, de hogy ott, az út végén megtaláljuk, amit nagyon akartunk, s nehéz, de varázslatos utunk során új embereket, helyzeteket, kompetenciákat fedezünk fel és ettől érezzük majd azt, hogy nagyszerű feladatot vittünk véghez, hogy célba értünk, s eközben rengeteg tapasztalatra tettünk szert.

valóságban - akár csak a mesében - az ügyfelek rájönnek a legfontosabb válaszra: amit igazán kerestek, annak már rég birtokában voltak. Kell azonban valaki, aki ráébreszt erre, felteszi ehhez a megfelelő kérdéseket. Erre jó a coach.

S.Tóth Márta coach, mediátor
Lineo International Consulting Kft.


Esetleírás és eszközhasználat

A coaching megbízásom egy 50-es évei felé közeledő középvezető hölgy fejlesztésére szólt. A hölgy egy bankban dolgozik, a treasury osztályon. A felettes vezetője (nem  a közvetlen, hanem még egy lépcsővel feljebb) kérte a hölgy számára  a coachingot.

A vezető megfogalmazása szerint  a hölgy nem kommunikál a helyzetekben adekvátan. Bár nagyon jó a kapcsolatteremtő képessége, mégis sokszor a megállapodások írásbeli rögzítése, a tervezettség igencsak hiányzik. Nem tartja valami magasra a hölgy kognitív képességeit. Erőteljes, időnként túl kemény vezetést érzékel, a stílusa nyers, a humora néha túl direkt. Elsősorban a munkatársakkal való kommunikációt, a nem megfelelő stílust találja ő problémásnak.

A hölgy kitöltött egy komplex kérdőívet, mely ránéz a személyiségére, az érdeklődésére és  a kognitív képességeire. (Profiles) Ezt használtuk az első alkalommal a diagnózisnál. A teszt eredményeit úgy vettük végig, hogy meg kellett tippelnie a saját eredményét. A következő alskálák vannak:

Gondolkodási stílus:
Tanulási index, szókincs, szövegértés,számolás, számok értelmezése.
Viselkedési jellemzők:
Energiaszint, önérvényesítés, társas kapcsolatok, szabálykövetés, hozzáállás, döntésképesség, együttműködés, önállóság, objektív értékítélet
Foglalkozási érdeklődés:
Vállalkozói, pénzügyi/adminisztratív, humán, tudományos-műszaki, mechanikai, kreatív érdeklődés
A kognitív képességei kiválóak – de saját maga ezeken a dimenziókon mindenhol alulbecsülte a teszt eredményét.

A teszt legnagyobb eltérése az általa megtippelt eredménytől abban áll, hogy szubjektívebben hoz ítéltet, mint hiszi magáról, és lassabban, mint ahogy azt gondolta magáról.

Neki is gondja van a vezető megértésével, nem szokott hozzá a main message és egyéb céges Bullshit-hez, ő ezt nem szereti. A célunk tehát a kettejük közötti értés, megértés, rapport fejlesztése.  Ez ugyan nem vág egybe a vezető elvárásával, de ugyanúgy  a kommunikációval foglalkozunk, és az egyik terület hatással lesz majd a többire is.

A következő alkalommal az életkereket használtam nála – kis módosítással, amit most értékkeréknek neveztem el:

Azokat a területeket, amiket kihallottam az első beszélgetésekből rátettem a kerékre. (lsd lentebb) Arra kértem a hölgyet, hogy írja be, számára az az adott érték mennyire fontos 1-10-ig. Majd arra kértem, jelölje be, hogy a vezetője számára mennyire fontosak ezek az értékek, ő hogyan ítéli ezt meg.

Amikor azt hisszük ismerjük a főnököt, akkor egy ilyen feladat nem tűnik kihívásnak. Mi azonban másfél órát elbeszélgettünk e felett a kis kerék felett, mert néhány értéktől eltekintve nagyon jó tükör volt  a hölgynek, hogy rádöbbent pl ilyenekre:

Edit „Mindkettőnknek fontos  a jó csapat, egyformán. Csak azt nem tudom pontosan Béla mit ért jó csapaton.
Coach: Te mit értesz?
E: A tagok többet tudnak teljesíteni, mint önállóan.
C: És Béla?
E: Szakmailag jó, gyors és szabálykövető, de egyben önálló. Talán.
C: Mi ennek az alapja?
E. Bizalom

A legnagyobb meglepetés a helyzetek kontrollja okozta – ahol mindkettőjüknél nagyon magas értéket jelölt be a hölgy. Feltárva ezzel egy jó kis ütközési zónát, és azt is, hogy ezt  a kontrollt milyen eszközökkel igyekeznek megtartani maguknak. A zavarba hozó, direkt, cinikus kommunikáció mindkettőjük fegyvere, amivel természetesen a jó csapat alapfeltétele, a bizalom sérül.

Innen indultunk aztán tovább a következő alkalommal.


Értékkerék


Élet- és mókuskerék



Nincsenek megjegyzések: