2012. november 19.

Vizsgafeladatok I.

A 60 órás DIADAL Coach képzésen frissen végzett hallgatóink vizsgafeladataiból csemegézve a mai napon szeretnénk megismertetni Önökkel Izsák Norbert elképzelését az ICF Etikai Alapelveiről.

1. Életvitelemmel, viselkedésemmel hozzájárulok ahhoz, hogy az emberek pozitív képet alkothassanak a coaching szakmáról, s tartózkodom az olyan magatartástól vagy megnyilvánulástól, ami negatívan befolyásolja a nyilvánosság coaching szakmáról alkotott képét.
Thomas Hardy: Egy tiszta nő (Tess of the D’Urbervilles sokáig tartja magát, és lelkében tiszta marad – igaz, meghal… L)

2. Sem szóban, sem írásban nem teszek szánt szándékkal olyan kijelentéseket, amelyek nem igazak vagy félrevezetők a coaching szakmára nézve.
Jane Austen: Büszkeség és balítélet (Elizabeth vagyis Lizzy semmi olyat nem ír, mond vagy tesz, aminek az igazságáról ne lenne meggyőződve, e tekintetben teljesen autentikus)

3. Tiszteletben tartom azt, hogy a coaching-ot különbözőképpen értelmezik. Megbecsülöm mások erőfeszítését és munkáját, eredményeiket nem tüntetem fel sajátjaimként.
Jonathan Swift: Gulliver utazásai (Gulliver sokféle nép közé vetődik el, és mindenütt egy kicsit másként látják a világot – például azért, mert törpék vagy óriások, esetleg nagyon mások)

4. Figyelek azon körülményekre, amelyek – a coaching természeténél fogva, és azáltal, hogy a coaching hatással lehet mások életére – coach munkám lehetséges félreértelmezéséhez vezetnek.
Ottlik Géza: Iskola a határon (ez az önértelmezés, önmagunk vizsgálatának nagy műve, ami nagyon illeszkedik Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában és James Joyce Ullyses című művéhez. Proustnál madelaine mártogatás közben, körkörösen hívódik elő a múlt, Joyce-nál, Ottliknál kicsit talán lineárisabban)

5. Mindenkor arra törekszem, hogy felismerjem azokat a személyes indíttatású ügyeket, amelyek összeegyeztethetetlenek a coaching munkámmal vagy hátráltatnak akár a munkámban, akár a szakmai kapcsolataimban. Ha a tények és a körülmények szükségessé teszik, azonnal szakmai támogatást keresek és megteszem a szükséges lépéseket, végső esetben felfüggesztem vagy akár megszakítom a coaching kapcsolatot.
Móricz Zsigmond: Rokonok (mindenki mindenkinek a markában, zsebében van, a korrupció melegágya az „úri Magyarország”. Ha láttátok az ebből készült Szabó István filmet, bizonyára megmaradt bennetek a Zsolnay Vilmos monogramjával díszített sok tárgy emléke, itt ugyebár a „ZsV” azt jelenti, hogy „zsebre váglak”…)

6. Mint a már meglévő és a jövendőbeli coachok trénere vagy szupervízora minden tréning vagy szupervízori kapcsolatban az ICF Etikai kódexének megfelelően viselkedem.
Esterházy Péter: Harmonia Caelestis… (habár ez egy képzeletdús posztmodern regény, nyilván mennyei béke és harmónia fog származni abból, ha betartom a kódexben foglaltakat…J)

7. Kutatásomat az érintettek hozzájárulásával és beleegyezésével végzem, úgy, hogy a résztvevőket ne érje semmilyen sérelem. Minden kutatásnak meg kell felelnie az adott ország törvényeinek, melyben a kutatást végzik.
Esterházy Péter: Javított kiadás… (ez arról szól, hogyan értékelte és írta át édesapjához fűződő érzéseit, viszonyát – és a Harmonia Caelestis fonalát – Esterházy, miután kiderült, hogy édesapja titkos jelentéseket írt másokról. Vagyis át lehet és kell néha értékelnünk saját benyomásainkat az érintettek miatt)

8. Coach gyakorlatomban készített feljegyzéseimet bizalmasan kezelem, megfelelően karbantartom, tárolom és semmisítem meg, az ide vonatkozó törvényeket betartva.
Hegedűs Géza: Az írnok és a fáraó (gyerekkorom egyik kedves könyve, volt benne történelem, kaland, izgalom – és hát, bizony, az ókori írnokok nem minden írásukat semmisítették meg, akkor ugye, semmit nem tudnánk az akkori életről. Sok feljegyzés úgynevezett palimpszesztként maradt meg. Akkoriban papiruszra, kicsit később pergamenre írtak, és ezek nem voltak mindig olyan olcsók és elérhetőek. Ha a könyvelő végzett az előző év feljegyzéseivel vagy éppen gyakorolták az iskolában az írást, sokszor lekaparták az előző szerző jeleit. Az ókorban, de később a középkorban is folytatódott ez a gyakorlat. A történészek számára általában sokkal izgalmasabb, mit kapartak le… Sok érdekesség maradt így fent, például Cicero több munkája is csak így őrződött meg. Tanulság: jól kell megsemmisíteni a feljegyzéseinket, nemcsak papírkosárba dobni – virtuálisan is! J)

9. Az ICF tagjaival kapcsolatos információkat (email cím, telefon szám, stb.) csak az ICF által jóváhagyott módon és terjedelemben használom.
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki, ezen belül is Berzsián költő szakít az emberiséggel.

10. Én vagyok a felelős azért, hogy tisztán látható, pontos és kulturálisan érzékeny határokat szabjak, melyek érvényesek az ügyféllel történő bármilyen fizikai kapcsolatra.
Geert Hofstede: Kultúrák és szervezetek (ez kivételesen nem szépirodalom, de egy nagyon hasznos kézikönyv, ha szeretnénk megérteni, mások miért gondolkodnak, viselkednek másképpen)

11. Nem kerülök szexuális kapcsolatba egyetlen ügyfelemmel sem.
Seingalti Casanova Jakab emlékiratai és kalandjai. Ő maga írta meg emlékiratait, magyarul először az 1870-es években jelentek meg 22 kötetben és 3313 oldalon. Azért is illik ide Casanova, mert egyrészt járt Magyarországon, másrészt, mivel színésznő volt az anyja, így a jobb társaságokba nem kerülhetett volna be. Ezért aztán családfát hamisított magának, amely hosszú évszázadokra, spanyol nemes ősökig nyúlt vissza. A társasági életbe egy velencei nemes vezette be, aki anyagi, de szellemi gyarapodását is támogatta. Feleségével való viszonyát viszont tiltotta, ámde ez nem érdekelte Casanovát, aki bizony együtt hált ügyfele asszonyával, és utána még sok más mindenkivel is.

12. Ügyfeleimmel világos megállapodásokat kötök és tiszteletben tartok minden megállapodást, ami a professzionális coaching kapcsolattal összefügg.
Keith Richards: Élet A Man Booker Prize amerikai irodalmi díjat önéletrajz kategóriában megnyert mű az idén 50 éves Rolling Stones lelkének életét mutatja be. Amikor olvastam, nem is a nőkön, kábítószeres utazásokon lepődtem meg legjobban (meg azon, hogy bármire is emlékszik az 1960-as és 70-es évekből), hanem azon, hogy milyen kőkemény lemez- és egyéb –szerződéseket kötöttek, már egészen a korai időszaktól kezdve. Ami őket illette, be is tartották ezeket, még akkor is, amikor egy rossz szerződés miatt mindenükből kiforgatták őket és Franciaországba kellett menekülniük az adóhatóság elől.

13. Megbizonyosodok róla a coaching folyamat kezdetén, de legkésőbb az első coaching ülésen, hogy az ügyfelem tisztában van a coaching, mint munkafolyamat lényegével, az információk bizalmas kezelésével, pénzügyi és egyéb megállapodásokkal.
Toolful coach by Laura Komócsin… (kiváló segédeszköz, ezt kell elolvastatni a coachee-val, mielőtt leülünk beszélgetni… J)

14. Pontos információt adok a végzettségemről, szakterületemről és coach tapasztalataimról.
Thomas Mann: Egy szélhámos vallomásai. Csodálatos könyv, a fejlődésregények paródiája. Felix Krullról szól, akinek apja borzasztó rossz pezsgőket készít, de azt adja, amit a publikum kíván. Így Felix is mindig azt adja, amire éppen kereslet van, elegáns hölgyeket lop meg, ha kell, epilepsziát színlel a sorozásnál, majd egy szállodában fog magának palimadarakat.

15. Szándékosan nem vezetem félre az ügyfeleim, nem teszek hamis ígéretet arról, hogy ők mit kapnak a coaching folyamattól vagy tőlem, mint coachtól a coaching folyamat alatt.
Antoine de Saint-Exupéry: Kis herceg. A kis herceg a B 612-es bolygóról származik, és azért hozom fel példaként, mert ott csak egy rózsája van. Mondhatná a Földön, hogy óriási rózsaföldjei vannak, de ő azt adja, ami, és aki. Nem akar többnek látszódni, nagyhercegnek, stb., azt nyújtja, amit mond, hogy nyújtani tud.

16. Nem adok olyan információt vagy tanácsot meglévő és jövendőbeli ügyfeleimnek, amit magam is félrevezetőnek vagy hamisnak gondolok vagy tartok.
Lázár Ervin: A hétfejű tündér. Ezen belül is A hazudós egér című mese. Ez csak érintőlegesen kapcsolódik ide, de a hazudós egér a világ legjobb coacha… J

17. A coach-ügyfél kapcsolatot semmilyen szempontból nem használom ki szándékosan személyes, szakmai vagy anyagi érdekből.
Pál apostol: Szeretethimnusz. A korinthoszi keresztényeknek írt első levelében a 13. fejezet arról szól, hogy a szeretet nem keresi a maga hasznát, nem a maga érdekét nézi.

18. Tiszteletben tartom az ügyfélnek azt a jogát, hogy a coaching folyamat alatt bármikor megszakítsa az együttműködést. Figyelek azokra a jelekre, melyek jelzik, hogy az ügyfél már nem látja hasznát a coaching kapcsolatnak.
John Updike: Majd ha fagy. Updike 1975-ös műve egy amerikai lelkészről szól, aki unja a banánt, ezért viszonyt kezd előbb az orgonistanővel, majd a figyelemre éhes asszonykákkal a gyülekezetében. Elküldik gyógykezelésre, ahol kiírja magából szenvedélyét… Nem azt kellene nézni, mire van nekem szükségem, és nem szabad kihasználni semmilyen szempontból a coachee-t.

19. Ha úgy látom, hogy az ügyfél érdekeit jobban szolgálja egy másik coach vagy más erőforrás bevonása, arra biztatom, hogy tegye meg a szükséges változtatásokat.
Michel Houellebecq: Elemi részecskék. A francia író főhőse ebben a regényben egy borzasztó önző hippi nőnek a borzasztó önző fia. Nem igen csinál semmit, ami neki ne okozna élvezetet. Magához köt olyan nőket, akiknek másra lenne szükségük.

20. Ha megfelelőnek vagy szükségesnek tartom, javaslom ügyfeleimnek, hogy vegyék igénybe más szakemberek szolgáltatásait is.
Rejtő Jenő: Az elátkozott part. A Török Szultán éppen ilyen ember. Ha látja a bajba jutott szerencsétlenen, hogy erős támogatóra van szüksége, akkor segítségül hívja régi barátját, a könyv szerzőjét, Csülök urat, ha szervezésre van szükség, akkor megjelenik Senki Alfonz, míg ha repülőgépre, pálinkára vagy katonai dzsipre van igény, akkor Tuskó Hopkins szakértelmét vonja be, aki bármit el tud lopni egy szempillantás alatt.

21. Megteszem a megfelelő lépéseket, hogy értesítsem a hatóságokat, amennyiben az ügyfél olyan szándékát tárja fel, ami veszélyeztetheti a saját vagy mások biztonságát.
Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai. Ez azért szerepel itt, mert bármennyire is briliáns Holmes elméje, a gazemberek lefogásához időnként szüksége van karhatalmi segítségre. Ő csak az ügyet oldja meg, ám – ellentétben a filmmel – nem ő cipeli a rács mögé a bűnösöket.

22. Az ügyfeleim információit bizalmasan kezelem, hacsak az ügyfél erről másképp nem rendelkezik, vagy a törvény nem kívánja úgy.
Dan Brown: A da Vinci-kód. Hát ebben a könyvben az évezredes titkok olyan módon vannak kezelve, hogy ember legyen a talpán, aki kideríti. Szóval, a bizalmas ügykezelésről sokat lehet tanulni…

23. Az ügyfél engedélye nélkül nem használom a nevét, mint ügyfelet vagy mint referenciát, sem más információt, mely alapján azonosítható.
J. K. Rowling: a Harry Potter-sorozat. A regény negatív főhőse Tudjukki vagy „Ő, akit nem nevezünk a nevén”. A halálfalók Sötét Nagyúrnak szólítják, és csak a legbátrabbak mondják ki az igazi nevét, a Voldemortot. Még a legbátrabb coachoknak sem szabad kimondani ügyfelük nevét, ha erre nem kaptak tőle engedélyt.

24. A coaching partner engedélye nélkül nem adok át személyes információt a megrendelőnek.
Závada Pál: Idegen testünk. Ebben a megrázó regényben néhány szereplő megbízója a magyar hadsereg, máskor a náci megszállók vagy éppen a kommunista állam. Más szereplők ilyen emberek barátai, sokszor zsidók, munkaszolgálatosok vagy „másként gondolkodók”. Életbe vágóan fontos, hogy alkalmazójuk (“megbízójuk”) ne tudjon az üldözöttekről.

25. Arra törekszem, hogy elkerüljem az érdekek ütközését köztem és az ügyfelem között.
Walter Isaacson: Steve Jobs. Ebből az életrajzból kiderül, hogy Jobs sokszor került olyan helyzetbe, amikor döntenie kellett. Úgy tűnik, minden esetben az Apple érdekeit tartotta szem előtt. Egy érdekes példa erre, hogy huszonakárhány pontos szabadalomsértési pert akasztott a Samsung nyakába, amit részben meg is nyert, egy milliárd dollár kártérítést ítélt meg neki a bíróság, miközben az iPhone-alkatrészek 26 százalékát a Samsung gyártja…

26. Amennyiben bármilyen érdekellentét van vagy potenciálisan lehet köztem és az ügyfelem között, nyíltan vállalom azt és megbeszélem az ügyfelemmel, hogyan kezeljük úgy, hogy az neki a legjobb legyen.
Dr. Csernus Imre: Bevállalom. Nem kell magyarázni, ki kell tenni az asztalra, ha érdekellentét merülne fel.

27. Csak akkor megyek bele bármilyen barter üzletbe vagy munkám nem anyagi jellegű megtérítésébe, ha coaching kapcsolatomat ez nem érinti.
Alan Alexander Milne: Micimackó. A Micimackóban mindenki vágyik valamire. Micimackó mézre, Nyuszi arra, hogy hagyják békén, és ne kérjenek tőle mindig mindent, Füles az elveszett farkára, Tigris valami ételre. Vannak jó barterek, adományok, Zsebibaba helyett például Tigris kapja meg a csukamájolajat… Legyen mindig előnyös, win-win a barter!

Holnap folytatjuk...

Nincsenek megjegyzések: