2015. január 27.

NEMZETKÖZI COACH AKKREDITÁCIÓ ACC ÉS PCC ELŐKÉSZÍTŐ - 2015. február 5.

 
 

 
 
Felkészítő Program
az International Coach Federation (ICF)
nemzetközi akkreditáció ACC és PCC szintjének megszerzéséhez
 
Miért legyen nemzetközi akkreditációm?
Magyarországon is egyre nő azoknak a multinacionális nagyvállalatoknak a száma, amelyek csak nemzetközi akkreditációval rendelkező coachot alkalmaznak, alkalmazhatnak vezetőik fejlesztésére, támogatására.
A nemzetközi akkreditáció garancia arra, hogy az azzal rendelkező coach megfelelően képzett és tapasztalt, elkötelezett a magas színvonalú és etikus szakmai munkavégzés, valamint ügyfelei iránt.
A nemzetközi akkreditáció megléte biztosítja az ügyfeleknek, hogy kockázat nélkül választhassanak coachot.
 
Mit jelent az ICF akkreditáció és mi az ACC és PCC szint?
Az ICF, azaz a Nemzetközi Coach Szövetség a világ legnagyobb, coachokat tömörítő, szakmai szervezete. Mint ilyen, jelenleg az ICF akkreditációs rendszere a világon a legismertebb és legelismertebb, coachokat minősítő rendszere.
Az ICF akkreditációs rendszere jelenleg háromszintű, a coach szakmai tudásától és tapasztalatától függően:
●  ACC (Associate Certified Coach)
●  PCC (Professional Certified Coach)
●  MCC (Master Certified Coach)
szinten szerezhető meg a nemzetközi minősítés.
 
Kiből lehet ACC szintű akkreditált coach?
Az ICF az akkreditáció megszerzését több feltétel együttes meglétéhez köti. Az akkreditációs folyamat során a coachok tanúbizonyságot tesznek szakmai képzettségükről, tapasztalatukról, valamint arról, hogy ismerik és alkalmazzák ICF kompetenciákat és etikai elveket.
1.  Jelentkezési feltételek:
●  60 óra coach-specifikus képzés (ennek megfelel többek között a 60 órás DIADAL coach képzés, BCA, BKF coachképzés, KPMG Executive Coach és Mentor Akadémia, a Samling Coach Képzés)
●  min. 100 óra, melyből 75 óra fizetett, legalább 8 ügyféllel szerzett coaching tapasztalat, melyet legkésőbb a vizsgára jelentkezés időpontjáig kell megszerezni (ez nem feltétele a felkészítő program elvégzésének)
●  10 óra mentor-coaching ICF akkreditációval rendelkező coach vezetésével min. 3 hónapra elosztva
2.  Vizsga:
A vizsga egyrészt egy valós ügyféllel (vele egyetértésben) rögzített valós coaching ülés felvétele, mely min. 20 max. 60 perces, valamint a felvétel szövegének átirata. A hangfelvételt többek között magyar vagy angol nyelven is el lehet küldeni.
A felvétel értékelési szempontjai az ICF Coaching Kompetenciák leírásában, valamint az ICF Etikai Kódexében foglaltak.
A vizsgafelvétel a felkészítő program befejezésétől számított egy éven belül bármikor elküldhető.
A vizsga második része egy online, feleletválasztós, kb. 155 kérdésből álló teszt kitöltése. Az ICF a vizsgára jelentkezés befogadása után küldi a 60 napig elérhető tesztet. A megnyitás után a kitöltésre 3 óra áll rendelkezésre. A teszt az ICF coaching definícióinak, a coach kompetenciáknak és az etikai kódexnek a tárgyszerű tudását hivatott felmérni.
 
Kiből lehet PCC szintű akkreditált coach?
A PCC szintű akkreditáció esetén a jelentkezési feltételek:
●  125 óra coach-specifikus képzés (ennek megfelel többek között a BCA, BKF coachképzés, KPMG Executive Coach és Mentor Akadémia, a Samling Coach Képzés)
●  min. 750 óra, melyből 675 óra fizetett, legalább 25 ügyféllel szerzett coaching tapasztalat, melyet legkésőbb a vizsgára jelentkezés időpontjáig kell megszerezni (ez nem feltétele a felkészítő program elvégzésének)
●  10 óra mentor-coaching ICF akkreditációval rendelkező coach vezetésével min. 3 hónapra elosztva
PCC szinten 1 helyett 2 hangfelvételt kell beadni. Ezen kívül, a feleletválasztós tesztet a PCC szintre való jelentkezés során is ki kell tölteni, kivéve, ha a jelentkező ezt már az ACC szint elérésekor megtette.
 
Miből áll a kétrészes felkészítő program?
A felkészítő program legfeljebb 10 fős kiscsoportban zajlik és két, különálló részből áll:
 
Első rész:
csoportos mentor-coaching:
A 7 órás csoportos mentor coaching során a részvevők a következő témák elmélyült tudásával lesznek gazdagabbak:
●  a sikeres akkreditációhoz szükséges, részletes gyakorlati tudnivalók, tapasztalat-átadás
●  az ICF Etikai Kódexe
●  az ICF által elvárt 11 alapvető coaching kompetencia
A nap folyamán lehetőség lesz a legfontosabb kompetenciákat több, kiscsoportos akvárium-coachingban gyakorolni, amely során a vezetőcoachok részéről értékelő visszajelzést kapnak a résztvevők.
 
Mit vihet magával a felkészítő programról a résztvevő?
●  ICF coaching kompetenciák
●  ICF Etikai kódex
●  beadásra/feltöltésre kész angol nyelvű tanrend a fent említett coachképzésekről
 
Második rész:
egyéni mentor-coaching:
Az egyéni mentor-coaching elsősorban a vizsgára való, testreszabott felkészítést szolgálja.
A csoportos mentor-coaching befejezése után minden résztvevő kiválasztja saját mentor-coachát, akivel kizárólagosan dolgozik az egyéni felkészítő coaching folyamán.
A felkészítőt követő hónapok folyamán 3x1 óra telefonos vagy Skype-on keresztüli coaching ülésre kerül sor. Az ülések során a résztvevő és a  mentor coach közösen meghallgatja a rögzített felvételt (esetleg közösen vesznek részt a felvételen), majd a mentor-coach visszajelzést ad a résztvevő szakmai teljesítményéről.
Tekintettel arra, hogy a szóbeli vizsga nyelve választható, a programban résztvevőknek is lehetőségük nyílik, hogy döntsenek arról, milyen nyelven szeretnék igénybe venni az egyéni mentor-coachingot (angolul vagy magyarul).
 
Mivel támogatjuk a résztvevőket?
Mentor-coachként a vizsgára készülő coachnak segítünk kitölteni és feltölteni adatait, ha szükséges (tekintve, hogy a jelentkezés nyelve angol) az ICF honlapjára és mindvégig segítünk, ha az ICF-fel bármilyen - e témában - szükséges levelezésre sor kerül.
 
Minden coach kollégánknak ajánljuk ezt a programot, mert ezzel a tudásanyaggal és a nyújtott támogatással megszerezhető az ICF ACC és PCC coach minősítés.
Mi hisszük, hogy coachként az ACC és PCC minősítés jelzi szakértelmünket és egyben elkötelezettségünket a coaching szakma iránt és méltóképpen megkülönböztet minket a hazai és nemzetközi piacon.
 
Mentor-coachok:
A programot Magyarország legismertebb coacha, Komócsin Laura és Porpáczy Éva vezetik.

 
KOMÓCSIN LAURA PCC

Az International Coach Federation magyar tagozatának elnöke volt 2008 és 2010 között. Kollegájával, Benedek Nikolettával közösen alkották meg az első magyar coaching modellt, a DIADAL-t (Diagnózis – Iránykijelölés – Alternatívák – Döntés – Alkalmazás – Lezárás). A coach képzéseken általa tartott tantárgyak: coaching alapismeretek, coaching módszertan, eszköztár és tippek-trükkök a coachingban. Számos nagyvállalat közép- és felsővezetőjét támogatta coachként sikerrel, mint például a Magyar Telekom, Telenor, Vodafone, Ericsson, Erste, TNT, Kraft, EGIS stb. Megjelent könyvei: Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek és 77 tanulságos történet vezetőkről coachoktól és tanácsadóktól. A Haszon Magazin 25 legfontosabb magyar nő listájára választotta 2010-ben és az ELTE kutatása szerint 2011-ben a legismertebb hazai coach
 
 
PORPÁCZY ÉVA ACC

A Business Coach Kft. stratégiai partnereként évek óta mentorál végzett coachokat vállalati gyakorlataik során és oktat a Diadal coach-képzéseken - elsősorban az ICF kompetenciák és etika, az asszertív kommunikáció és a megoldásközpontú coaching témáiban.
Pedagógus háttérrel, kulturális intézményekben, a nonprofit és a kkv szektorban szerzett tapasztalatokkal, közel húsz éve foglalkozik fejlesztéssel. Hét éve coachol vezetőket és team-eket, magyar és angol nyelven.

Mikor és hol lesz a következő program?
A következő csoportos mentor coaching programot az alábbiak szerint tartjuk:
Időpont: 2015. február 5. 9:00-16:00 (ebédszünettel)
Helyszín: 1062 Budapest, Andrássy út 98.
Az egyéni mentor coaching időpontokat személyesen egyeztetjük.
 
Mennyibe kerül a felkészítés?
A felkészítő program ára: 160.000 Ft + ÁFA
A teljes program magában foglalja 7 óra csoportos mentor coachingot, valamint a 3x1 óra egyéni mentor coachingot is angolul vagy magyarul, a feltüntetett szakmai anyagokat, valamint a jelentkezéshez szükséges szakmai és nyelvi segítséget.
További információ:
info@businesscoach.hu vagy
+36-(20)-33-53-769
A jelentkezéshez kérjük töltse ki online jelentkezési lapunkat.

Nincsenek megjegyzések: