2014. szeptember 12.

A lusta vezető a jó vezető?

Micsoda kérdés! E két jelző együtt ritkán párosul, vagy ha mégis, az jót biztosan nem szül. Vagy mégis? Komócsin Laura, a BusinessCoach Kft. ügyvezetője, egyben coach és közgazdász saját tapasztalataiból merítve bizonyítja be: a lusta vezető igenis lehet jó, coaching szemléletű vezető. Érveit szeptember 17-én, a DIADAL coach képzésen fejti ki bővebben, lehetőséget biztosítva minden résztvevőnek, hogy a cím továbbá ne kérdés legyen, hanem kijelentés.

 


Évekkel ezelőtt egy kollégám azon mondata, mely szerint "A lusta tréner a jó tréner" elsőre meghökkentett, sőt felháborított. Amikor elmagyarázta, hogy ez alatt azt érti, hogy a jó tréningen nem a tréner dolgozik, hanem a résztvevők, azaz nem arról szól a tréning, hogy a tréner lenyomja a kvázi „konzerv prezentációt”, hanem hagyja, hogy a résztvevők gyűjtsék össze a legjobb megoldásokat (vagyis csoport coachingot tart), akkor már egyet tudtam vele érteni. Mégis a lusta szóban nekem van valami pejoratív, valami nehezen vállalható, valami cikis. Szintén évekkel ezelőtt egy külföldi projektvezetőm azt mondta: "Don't work hard, but smart". Ez kicsit összecsengett a fentivel. Nem az a cél, hogy sokat dolgozzunk, hogy látsszon mennyit tettünk bele, hanem hogy a megfelelő, a jó dolgokat csináljuk.
Az emlékeim között keresgélve találtam rá arra a bankvezérre, akinek értékesítési vezetői panaszkodtak:, mindent megpróbáltak, de nem sikerült valami terméket eladni. A bankvezér ezt felelte nekik: "A szorgalmat utoljára az általános iskolában osztályozták.” Engem ez is bántott anno, mert igen, én is ötös voltam szorgalomból....
És akkor elérkeztem a mához. Ma kezdődött a coachingom egy vezetővel. A DIADAL modell mentén, mesélt a jelenlegi helyzetéről, ’Diagnózis’ fázisként, majd második fázisként, ’Iránykijelölésként’ elkezdte felvázolni mi is a célja a coaching folyamattal, hova szeretne eljutni. Mesélt a példaképeiről; arról, hogyan vezetnek azok a nagy, külföldi vezetők, akikre felnéz. Hogy milyen hatékonyan delegálnak, hogyan vonják be a beosztottaikat a döntésekbe, és hogy a beosztottak ettől mennyire érzik azt, hogy van szavuk, beleszólásuk a működésbe, hogy a beléjük fektetett bizalom által mennyivel lelkesebben dolgoznak.... Mesélt, mesélt és az alábbi konklúzióra jutott: "tudod Laura, én egy kicsit lustább vezető szeretnék lenni." Majd körbenézett, hátha hallja valaki. Kínos ilyet mondani. De tulajdonképpen, ahogy körbeírta, megértettem. Olyan vezető, akit nem a szorgalmáért értékelnek, hanem azért, mert felhatalmazó vezető, aki teret ad a beosztottainak a fejlődésre, hogy kipróbálhassák magukat. Ekkor jött az a megfogalmazása, mely szerint Ő igazából coaching szemléletűBB vezető szeretne lenni. Azért a 2B, mert megvannak az alapjai; azaz nem arról szólt a ’Diagnózis’, hogy Ő most autoriter, vagy diktatórikus vezető lenne, hiszen már most is használja a coaching eszköztárát, hanem arról, hogy szeretné még jobban csinálni. Mert ettől jobb lesz Ő mint vezető, jobb lesz a beosztottainak, jobb lesz a cégnek, azaz kikötöttünk a Business Coach Kft. mottójánál, hogy "Jobb vezetők, jobb világ". Szóval van, aki ezért megy coach-hoz és van, aki hasonló céllal beiratkozik a szeptember 17-én induló DIADAL coach képzésre!
A DIADAL coach képzésről bővebb információ elérhető a Business Coach weboldalán, az alábbi linken: http://businesscoach.hu/event/diadal-coach-kepzes-3/. Az oldal egyben regisztrációs felületként is szolgál az érdeklődőknek.

Szívesen kipróbálná képzésünket?
Vegyen részt ingyenes nyílt napunkon szeptember 17-én, és ismerje meg a DIADAL coaching lehetőségeit!
Az ingyenes nap tematikája

2014. 09. 17. 09:00-16:00
MagNet Közösségi Ház 1062 Budapest Andrássy út 98.
Bojtorján Terem

Mi a coaching és mi nem?
- Mi a különbség a coaching, a tréning,  a tanácsadás és a terápia között
- A coach személye
- A coaching alapfogalmak
- A coaching folyamata (D.I.A.D.A.L.)
- Sajátélmény szerzése a coaching hivatásról interaktív csoportmunka segítségével
- Olyan eszközök megismerése, melyeket nem csak a munkájában, de a magánéletében is hasznosítani tud
Hazai és nemzetközi coaching kutatások eredményei

Nincsenek megjegyzések: