2013. december 6.

Előttem az utódom - Az első hazai mentoring-kutatás


Szerző Izsák Norbert
A napokban hozták nyilvánosságra az első magyarországi mentoring-kutatás eredményeit. Úgy tűnik, részben a Mentor Oscar-díj miatt is egyre több cégben látják értelmét mentorprogramokat indítani.
Először mérték fel Magyarországon a mentorlás ismertségét és elismertségét. Szakemberek bíztató fejleménynek tartják, hogy a felmérésben résztvevők túlnyomó többsége (96%) úgy érzi, hogy kifizetődik a mentorlásba fektetett idő. Már csak azért is, mert a folyamat közben általában maga a mentor is rengeteget tanul, kapcsolatokat épít, sőt, egyedi tapasztalatokra tesz szert. Az előnyök között említik még, hogy lerövidül a beszokási idő, csökken a fluktuáció, és sokkal hamarabb fel lehet mérni az új munkatárs alkalmasságát, hatékonyságát, miközben lerövidül a problémakezelési idő is. A mentorok képzésében segíthet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnöktovábbképző Intézetének a Business Coach Kft.-vel közösen indított tanfolyama. Az egyszerre négy nyelven is elérhető mentoriskola a gyakorlati készségek fejlesztésére fókuszál, és a coaching szemléletű vezetés irányelvei alapján képzi a résztvevőket. A mentorálás konjunktúráját jelzi az is, hogy az elmúlt években egyre nagyobb körben lett ismert a Mentor Oscar-díj. Komócsin Laura executive coach, a díj ötletgazdája szerint ma már a nyertes szervezetek felhasználják a díjat munkaadói brandjük növelésére, az egyéni nyertesek közül pedig többen már az önéletrajzukba is büszkén beleírják a kapott elismerést.
"A cégen belül is érezzük, hogy súlya van a Mentor Oscarnak, sőt, az anyavállalat vezetősége is nagyra értékelte a kapott díjat, ami egy 350 ezer embert foglalkoztató cégnél elég nagy elismerés" - állítja Novákné Baba Andrea, a tavalyi Mentor Oscart szervezeti kategóriában elnyert IBM Data Storage Systems Kft HR projektvezetője. A szakember szerint azonban még ennél is fontosabb, hogy egységes szerkezetű, strukturált és nagyon egyedi mentorprogramjuk van - ennek része a mentorok közötti tudásmegosztást támogató rendszer, adatbázis. Hasonlóan nyilatkozott a Figyelőnek Taskovics László, a K&H Csoport Dél-magyarországi lakossági régiójának ügyvezető igazgatója. Az egyéni kategóriában 2011-ben harmadik helyezett Taskovics (a bank abban az évben első lett a szervezeti kategóriában) szerint a mentor és coach szakma elismerése "érték házon belül, de a piacon is. A szervezetben »szakmai mentorok« segítik az új belépők beilleszkedését és számos »mentor« támogatja a szakmai gyakorlatukat a K&H Csoportnál töltő hallgatókat is, sőt, van K&H mentor klub is".

A Mentor Oscar díjra egyéni és szervezeti kategóriában is várjuk a jelentkezést 2013. december 15-ig a www.mentoroscar.hu honlapon.

Nincsenek megjegyzések: