2013. február 25.

Az Y-generációs vezetők HR szemüvegen keresztül


Örömmel tudatjuk, hogy megjelent a Magyar Coachszemle 2013. évi első szakmai száma , benne Vásárhelyi Judit (Business Coach Kft) és Lerf Andrea (Coaching Team) cikke  "Az Y-generációs vezetők HR szemüvegen keresztül” címmel.

A cikkben  rövid átfogó képet kaphatnak magáról az Y-generációról, kiváltképpen ezen generáció vezetőinek megítéléséről a Coaching Team és a Business Coach Kft. által folytatott friss kutatás eredményei alapján. Ráadásként HR-esek véleményét is olvashatják, akik megosztják az ezzel  kapcsolatos véleményüket, tapasztalataikat.

A cikk  az alábbi linken, a folyóirat  1. számának 20. oldalán olvasható:
http://coachszemle.hu/media/Lapszamok/Tartalom_MC_2013_1.pdf

Mit értünk Y-generáción?

A mai fiatalok - hangozhat erre a gyors és tömör válasz. Ha pontosabban szeretnénk behatárolni ezt a korosztályt, akkor bizony eltérő véleményekkel találhatjuk szembe magunkat. A nemzetközi  adatok, cikkek az Y-generáció kezdetét a 70-es évek második felében születettekkel indítják, és nagyjából a 90-es évek  közepén húzzák meg a záró határt. Magyarországon viszonylag kevesebb irodalom foglalkozik még velük, ezek közül az egyik legátfogóbb. Tari Annamária Y-generáció című könyve. A pszichológusnő 1982 és a 90-es évek második fele között  születetteket érti hazánk Y-generációja alatt. Nagyon jól összefoglalja legfontosabb jellemzőiket: „Ők a mai huszon-harminc évesek. Nekik már a számítógépes világ és az internet olyan természetes, mint a lélegzetvétel. Számukra a siker, karrier, pénz fogalma elsőrendű fontosságú, mert megtanulták, hogy a fogyasztói társadalomban csak ez visz előre. Már nem „engedelmes munkaerők", hanem sokszor öntörvényű személyiségek, akiknek a munkahely csak egy a sok közül, amit bármikor meg lehet változtatni. Nem szívesen maradnak olyan helyen, ahol a cég iránti lojalitás elvárása túl erős. Viselkedésükben mintha keveredne a „rabszolgalét" fogalma a munka, hívatás iránti alázattal, amivel olykor negatív érzelmeket váltanak ki pár évvel időseb kollégáikból..."
(Tari Annamária: Y-generáció, 23-24. oldal, 2010. Jaffa Kiadó)

Amennyiben Ön Y-generációs, és nem érzi kellően motiváltnak magát jelenlegi munkahelyén,  újabb kihívásokra vágyik, és szeretné karrierjét tovább építeni forduljon hozzánk bizalommal, egy coaching folyamat segíteni tudja Önt abban, hogy újra megtalálja helyét és kiteljesedhessen a munka világában.

Amennyiben Ön vezető, vagy HR-es, és szeretné megtartani tehetséges Y-generációs munkatársait, támogatni tudjuk Önt abban hogy ehhez a legmegfelelőbb eszközöket megtalálja.


Forduljon hozzánk bizalommal!

Vásárhelyi Judit 
Senior Executive Coach, Supervisor

Nincsenek megjegyzések: