2012. június 4.

Új coaching eszköz esetleírással (DIADAL Alkalmazás fázis)

Az Alkalmazás fázis az, ahol az ügyfélnek ki kell lépnie a komfortzónájából, azaz itt nagyon fontos szerepe van a coachnak. Vannak, akik könnyebben feladják kitűzött céljaikat, vannak, akik kifogásokat keresnek... ezért kiemelten örültem, hogy Szabó Tamás frissen végzett DIADAL coachunk egy ehhez a fázishoz jól használható eszközt osztott meg velünk.
Elköteleződő levél


Az elköteleződő levél módszere hatékonyan használható a coachee motivációjának növelésére, illetve később a levél újraolvasásának van emlékeztető, a motivációt újra szintre hozó hatása. Lényege, hogy a motiváció társas komponensével operál, azaz a pillanatnyi motivációra ható emberi kapcsolatokat hasznosítja.

A coachee általa választott, vélt vagy valós címzettnek ír egy levelet. Lehetőleg számára fontos személy legyen a címzett, ez fiktív címzettnél lehet példakép vagy ideálkép is, valós személy esetében pedig a coachee életének egy meghatározó szereplője, így szülő, vagy gyermekkori barát stb.

A levél tartalmilag átfogja, hogy a coachee miért az illető címzettnek ír, illetve a coachee részletezi, hogy miben szeretne változni, fejlődni, életének mely részében szeretné másképp alakítani a dolgokat, vagy mit szeretne módosítani a viselkedésén. Tisztázza a célokat, a lehetséges útvonalakat és az eszközöket. Emellett részletezi, hogy mennyire képes változni, milyen belső erőforrásokkal dolgozik a változás során, kifejti, mi szól a változás mellett, és mi ellene. Fontos, hogy a coachee értesse meg a címzettel a változás fontosságát, szükségességét, világosítsa fel őt a változás minden apró részletéről és következményéről, érveljen a változás mellett, mintha meg akarná győzni a címzettet.

Fontos, hogy a levél a fentiek mellett tartalmazza, hogy a címzett idővel hogyan, mikor tudja majd megkérdezni a coachee-től a változás eredményét. Azaz ez egyfajta „számonkérés” beépítése a folyamatba, mely szintén azt erősíti, hogy a coachee elkötelezett legyen. Végül pedig a coachee valós címzett esetében, ha szeretné, át is adhatja a levelét a címzettnek.

Az elköteleződő levél hatásmechanizmusa az, hogy fontosnak értékelt társas kapcsolatainkban kinyilvánított, publikussá tett szándékunk jobban köthet bennünket, illetve nagyobb fokban vezethet viselkedéses változáshoz, ahhoz képest, ha csak gondolatban határozunk el egy alapvetően számunkra nagy ívű változást. Fontos, hogy a levél legyen leírva, tehát valóban alaposan megformált és stílusosan megfogalmazott legyen, mert ezek azok az apró részletek, melyek hitelesítik az erőfeszítést azon túl, hogy az írás eleve strukturáltabb módja az én-kifejezésnek, mint a gondolat. 

Ajánlott már szilárduló kapcsolat esetén, a coaching elején elkészíttetni a levelet, hogy később a coachee újraolvashassa, átnézhesse a levelet, vagy akár az első levél alapján újat is írhasson. Érdemes megőriztetni az elköteleződő leveleket a coachee-val, mert később az élete más szakaszaiban újra visszatérhet a coaching-folyamatban megírt leveleihez.

Nincsenek megjegyzések: