2012. május 25.

FELJÖVŐBEN A TEAMCOACHING - Csapatszellemiség

Forrás: Izsák Norbert, HVG

Egyre többen igényelnek teamcoachingot a hagyományos tréningek helyett. Az új képzési forma bizonyos esetekben sokkal hatékonyabb lehet az elődeinél.

A „TEAMCOACHING az egyik legintenzívebb, legösszetettebb kihívás egy coach számára, még a tapasztaltabbnak is, mert rendkívüli figyelmet, körültekintést, etikai hozzáállást, sokoldalú ismereteket, jártasságot igényel” – állítja Bán Zsuzsanna, a Károli Gáspár Református Egyetemen a posztgraduális szupervízió- és coachképzés vezetője egy teamcoachingról szóló, megjelenés előtt álló könyvben.
 Még a jól menő cégekben flottul működő hatékony csapatokra is gyakran jellemző, hogy kevés embernek sok munkát kell elvégeznie, szorítja őket az idő, és a menedzsment állandóan elvárja a sikert. Ami azt is jelenti, hogy a csapatokban szinte kódolva vannak az úgynevezett csoportdinamikai problémák, belső villongások, összezördülések. Daniel Meier svájci coach idén megjelenő, teamcoachingról szóló könyvéből tudható, hogy az említett módszer kimondottan hasznos lehet a teamek belső konfliktusainak megoldására, a munkatársak lelkesedésének megújítására.
 A munkahelyi csapatokban a tagok jól-rosszul, de együttmuködnek, és közös célokat igyekeznek megvalósítani. Igen ám, csakhogy – mondja Ábri Judit, számos nemzetközi coachingtréning szervezője – „ma már egyre nagyobb az elvárás, hogy a munkahelyi teamek a programok, célok változásával párhuzamosan rugalmasan alkalmazkodjanak az új feladatokhoz”. Ez pedig nem mindig megy külső segítség nélkül, ugyanis a már összeszokott csapatnak is lehetnek „vakfoltjai”, amelyekre csak alapos önreflexióval tud rálelni.
Marco Buschman teamcoach. Vakfoltok
 A gyors változások korában megnőtt az igény a teamek jó működését, változási képességét javító coachingra. Philip Sandahl, a TeamCoaching International egyik főnöke szerint a teamcoaching népszerűsége növekszik a leggyorsabban. Ezt jelzi, hogy a Sämling Solution Consulting Kft. és a Business Coach Kft. 2011-es kutatása során a hazai felső vezetők a teamcoachingot sokkal hatékonyabbnak gondolták az azonos szinten levő munkatársak fejlesztéséhez. A hr-esek többsége is a teamcoachingot tartja a legcélravezetőbbnek, ha projekteket lebonyolító csapatokat kell támogatni, vagy ha konfliktusokat kell megoldani a csapaton belül. Mindemellett úgy tűnik, a válaszadók inkább az elméletben erősek: 81 százalékuk még soha nem vett részt teamcoachingban.
 Sandahl szerint attól lesz coaching a coaching, hogy a változás hosszabb idő alatt áll be. Más szakértők amellett kardoskodnak, hogy a teamcoaching olyan csapatfejlesztési módszer, amely a csapat aktuális kérdéseivel, elakadásaival, problémáival foglalkozik, ezeket igyekszik a tanulási folyamat során feldolgozni.
 „A teamcoaching abban (is) különbözik a szervezetfejlesztéstől és a szervezeti tanácsadástól, hogy nem célja a szerkezeti átalakítás” – világít rá újabb különbségre Komócsin Laura business coach, számos szakkönyv szerzője. Ehelyett segíti a szervezet kapcsolati rendszerének átalakulását, a munka hatékonyságának javulását, valamint a kollégák együttműködését.
 Előfordulhat, hogy a konfliktusokkal terhelt csapat tagjai az összejöveteleken egymás torkának ugranak. Hankovszky Katalin coachingszakértő szerint fontos, hogy ne a múlt hibáinak felemlegetésével, panaszkodással töltsék az időt. Szerencsésebb konkrét, úgynevezett „cselekvésközpontú jövőképet” kifejleszteni, azaz a korábbi, például sikeres konfliktusmegoldási tapasztalatokra alapozva minél részletesebben lefesteni a jól működő csapat mindennapjait, majd ebből az ideális jövőképből visszafelé lépegetve kidolgozni a jelen feladatait.




A nagy érdeklődésre való tekintettel már most lehet jelentkezni a Team és Csoport coach képzésre az alábbi linken a további információk:
http://www.samlingsolution.hu/kepzesek/team-es-csoport-coach-kepzes

Nincsenek megjegyzések: