2013. november 22.

Elkötelezett felsővezetők nélkül nincs értelme avagy Tehetségkutatás gőzerővel

 
 
Elkötelezett felső vezetők nélkül nincs értelme
Tehetségkutatás gőzerővel

Szerzők: Somogyi Nóra- László József
TEDxYouth, Romaster, Csányi Alapítvány, X-Faktor, s megannyi vállalati mentoring program, amiknek egyetlen céljuk van: megtalálni a legjobbakat, melléjük állni, hogy sikeresek legyenek, támogatni a tehetségüket. Nincs két egyforma módszer, mégis mindegyik működik.   
 
"A tehetségek felfedezése és segítése közös ügyünk, a legjobb befektetés" – ezt a gondolatot, akár kölcsön is vehetnénk Csányi Sándortól, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójától, aki anno magánvagyonából hozta létre az alapítványát, s indította el az Életút Programot. Ennek lényege, hogy a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyermekek ne kallódjanak el, sőt, a tehetséggondozásban elismert, kiemelkedő szakemberek, valamint helyi szakemberek (pedagógusok, családsegítők, pszichológusok) segítsenek nekik. Így együttműködve olyan tehetséges, de hátrányos körülmények között élő gyermekeket választanak ki, akiket éveken keresztül segítenek nehézségeik leküzdésében és tehetségük kibontakoztatásában.
Sokkal inkább a nyilvános szereplés eszközével keresi a tehetségeket a TEDxYouth, amely a TED (Technology, Entertainment, Entertainment, Design – technológia, szórakoztatás, dizájn) konferenciákkal szoros kapcsolatot ápoló, mégis különálló új platform.
A TEDxYouth események színpadán a szó világszerte azoké a fiataloké, akik nem félnek megmutatni magukat, innovatív, friss ötleteik vannak, és újszerű nézőpontjukkal kitűnnek kortársaik közül, mondanivalójuk van a világ számára. Érdekessége, hogy a rendezvényeken az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják azt az információt, amiért kiálltak, s nem csak elmondják a témájukat, hanem inspirálják is a hallgatóságot.  
A cigány fiatalok számára alapították 2007 év elején a ROMASTER programot. A cigány fiatalok számára nyújt segítséget, a középiskola és felsőoktatás közötti szakadék sikeres leküzdéséhez és később a munkaerőpiacra történő belépéshez. Az alapítók, a Magyar Üzleti Vezetôk Fóruma (HBLF) és az IBM Magyarország volt, s a mai napig azt igyekeznek elérni, hogy a roma társadalomban tovább bővüljön a megfelelő nyelvtudással és felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek száma.
 
Akire fel lehet nézni
Ha valaki szeptembertől decemberig, szombat esténként tévét néz, akkor ismerős lesz számára az RTL Klub tehetségkutató műsora.
A The X Factor eredeti változata egy brit televíziós tehetségkutató műsor, amelyet az Egyesült Királyságban az ITV, míg Írországban a TV3 közvetít. 2010-ben Magyarországon is bemutatkozott a műsor, azóta show arra törekszik, hogy rendkívüli énekes tehetségekre találjon, ahol a személyiség, a színpadi jelenlét és a tánctudás is rendben van. A kiválasztott tehetségeket nem hagyják magukra, mentort és coachot is kapnak.
Geszti Péter idén ősszel immár negyedik alkalommal foglal helyet az X-Faktor mentori székében. Több tucat tehetséggel találkozott már, akad, akinek a mai napig a kezét fogja. Hisz abban, hogy minden különleges képességgel bíró ember megérdemel egy lehetőséget. De véleménye szerint, ezt nem feltétlenül csak egy tehetségkutató képes megadni.
- Elképzelhető, hogy valaki lehetőséget kap, mégsem sikerül megszerettetnie magát a közönséggel – fogalmaz Geszti Péter,. A versenyzők többsége nagyon fiatal, éppen ezért sokat beszélgetek velük arról, hogy a műsor után hogyan és merre indulhatnának el. De az is probléma, hogy a magyar popzene kiszikkadt piacán, vagy nincs, vagy csak nagyon kevés az olyan menedzser, aki ebben tudná segíteni őket. Én mindig felajánlom a segítségem, bármikor felhívhatnak, ha tanácsot, véleményt szeretnének – mondja Geszti, aki azt is elárulja, az ő karrierjében is volt olyan személy, aki egyengette az útját.
- Meg kell találni azt az embert, akire felnézünk, aki inspirál. Akiben megbízunk, akinek elmondhatjuk a céljainkat. Az én pályám során is volt ilyen, főleg az idősebb kollégák személyében. Szerencsés helyzet, ha idővel ez a kapcsolat olyanná válik, mint egy családi kötelék. Mentorként én is pontosan ezt próbálom kialakítani a versenyzőkkel, hogy arra a néhány hónapra a bátyjukká váljak, és ha igénylik, akkor a későbbiekben is.
 
Azoknak, akikben benne van az X faktor!
A tehetségkutató műsor részei A vállalati tehetséggondozás elemei
Promóció a verseny indulásáról Toborzás különböző módszerekkel, csatornákon
Meghallgatás a producerek részéről   Kiválasztás, előszűrés
Meghallgatások a zsűri előtt   Utolsó interjú(k), AC
A „Tábor" Trainee program, mentoring, utánpótlás 
Látogatás a mentorok házában
Mentorrendszer
Coaching Team, és egyéni coaching
Élő döntők Megmérettetés tesztekkel, projektmunkák során
Zenei élet    Vállalati illetve üzleti élet
 
Önismeret-fejlesztés is szükséges
Az X-Faktor coachaként, illetve ahogy ő nevezi, lélekmentoraként „érzelmi kavalkádnak” hívja Szily Nóra azt az időszakot, amelyen a tehetségkutató - az előző három évad tapasztalatai szerint – versenyzői szélsebesen keresztül mennek. Hiszen pillanatok leforgása alatt, olyan hatalmasat fordul velük a világ, olyan, addig ismeretlen szituációkba kerülnek bele, amit nem is gondoltak volna. És ez nem csupán arról a boldogságról szól, hogy egy régóta dédelgetett álmuk, elkezd valósággá válni.
Számos nehézséggel kell megküzdeniük a versenyzőknek azon felül, hogy hétről hétre színpadra állnak. Gondoljunk csak arra, hogy beköltöznek egy olyan közegbe, amit nem ők választanak maguknak. Ez már önmagában egy önismereti és egy alkalmazkodási tréning, hiszen nem feltétlenül azzal a társukkal kerülnek össze, akivel például szívesen laknának együtt. Aztán ábrándoznak arról, hogy egyszer híresek lesznek, de amikor ez egyik napról a másikra megtörténik, az nagyon nehezen kezelhető szituáció. Az X-Faktor adásait közel kétmillióan nézik, akik ha másnap meglátják a versenyzőt az utcán, kicsit úgy érzik, hogy már ismerik. Arról nem is beszélve, hogy nem csupán tetszésüket, hanem nem tetszésüket is kinyilvánítják. Ezt pedig egy kiforrott személyiségnek is rettentően nehéz feldolgozni, a versenyzők többsége pedig nem az. Sajnos, nagyon hirtelen kell páncélossá, ellenállóvá válniuk – mondja Szily Nóra, aki a nem várt szituációkat is mindig előre vetítettei az énekeseknek. Hiszen a közös munka alatt, barátságok alakulnak ki, miközben a színpadra egymás konkurenseiként állnak. Biztos vagyok benne, hogy minden versenyző, aki részt vesz az X-Faktorban, hihetetlenül sokat tanul önmagáról – emelte ki Szily Nóra.
Tehát az önismeret mélyítés, az alkalmazkodás és a változások jobb kezelése is célkitűzés lehet egy coaching-folyamaton vagy mentoring programon belül.
 
Tapasztalat nélkül nem megy
Úgy tűnik, mindegy, hogy a tehetséggondozás milyen kereteken belül működik, s milyen fejlesztési módszereket alkalmaz, egy biztos: a sikere elképzelhetetlen a benne közreműködő vezetők elkötelezettsége és támogatása nélkül. Hogy ezt mennyire érdemes komolyan venni, jól bizonyítja az idei évben Mentor Oscar díjat nyert az IBM Data Storage Systems Információtechnológiai Kft. példája. A vállalat mentoring programjában csak képzett mentorok vehetnek részt, akik a bevezetést megelőzően egy komplex mentor oktatásban részesülnek. A kiválasztásnál fontos szempont, hogy minden mentornak legyen szakmai, IBM-es és osztályvezetői tapasztalata, továbbá ismerje és elfogadja a programban foglaltakat és természetesen elfoglaltságának megfelelően vállalni tudja, hogy egy ilyen intenzív fejlesztési programban hatékony segítséget nyújtson – tájékoztatta lapunkat Pach Éva, a társaság HR igazgatója. Hozzátette: az is javasolt, hogy a mentor 1-2 szinttel magasabb pozíciót töltsön be, mint a mentee és ne ugyanazon funkcióban legyen vezető. A cégvezetés és a funkcióvezetők a leterheltségükből adódóan átfogó, magas szintű, ún.”High level mentoring”-ot nyújtanak. Ez a típusú mentoring inkább tapasztalatcsere, tanácsadás, mint intenzív fejlesztés az IBM Data Storage Systemsnél.
 
Amennyiben Ön is sikeres mentor, akkor 2013. december 15-ig még pályázhat a Mentor Oscar címért az alábbi linken: www.mentoroscar.hu
Ha Ön szeretné mentori kompetenciáit fejleszteni, itt további információt talál a Business Coach Kft. és a BME Mérnöktovábbképző Intézet közös mentorképzéséről.

Nincsenek megjegyzések: