2013. április 19.

Coach szemlélet a vezetésben: minden a munkatárson múlik


A hagyományos vezetés paradigmaváltás előtt áll: az utasítások és a végső eredmény ellenőrzése helyett egyre inkább a mentorálás, a coach szemlélet, azaz  a kollégák bevonása, meghallgatása és támogatása a közös célok megfogalmazásában, a megvalósításhoz vezető út megtalálásában,  kerül előtérbe. Lépésről lépésre kell kipróbálni az új vezetési  módszerek adta lehetőségeket, feldolgozni és megbeszélni a tapasztalatokat. A pozitív tapasztalatok gyűjtése mellett a bizalmi platform kialakítása a vezetők és a munkatársak között  nagyon fontos. A coach szemléletű vezető így tudja tágítani a kört és egyre szélesebb körben bevezetni a napi vezetés rutinjába a coach szemléletet. A Rádió Orient műsorában Skonda Mária mutatta be a coach szemléletű vezetés titkait. Az executive coach kiemelte, egy szellemi, kulturális centrumra van szükség általában a vállalatoknál és különösen a közigazgatásban, amely alatt „biztosítókötelet” nyújtó mentori rendszer épülhet ki.

A rádióinterjút meghallgathatja az alábbi linken.
 
Az idei évben rendezték meg 5. alkalommal a Magyarországi Coaching Konferenciát. A szervezőkben felmerült az ötlet, hogy a szakma mellett a vállalatokat és azok munkatársait is megkérdezzék a mentorálás és coach szemlélet gyakorlatával  kapcsolatban. A Rádió Orient műsorában Skonda Mária hozzátette, az idei évben 3. alkalommal ítélik oda a Mentor Oscar (www.mentoroscar.hu) díjat. Az executive coach kiemelte, a pályázatokat decemberig várják. „A díjazás kritériumrendszere a mentorálás tudatos vagy korábbi tapasztalatokon alapuló, „zsigeri” vezetői használatának mérése és a coaching módszerek alkalmazásának szintje köré szerveződik. Az egyéni pályázatok mellett kis- és középvállalkozások és multik is nevezhetnek” – magyarázta a szabályokat Dudás Ferenc közigazgatási szakértő műsorának vendége.
A mentoring és a  coaching szemlélet vállalati kultúrában, csapatépítésben és a vállalati teljesítményben megjelenő szerepét díjazó esemény zsűrijében neves szakemberek vannak. Skonda Mária kiemelte, egyre jobban bevonják a bírálók körébe a korábbi díjazottakat és a coaching szemlélet alapján  dolgozó vezetőket .Az üzleti élet minden területéről, így a közszférából is várják a pályázatokat– tette hozzá a szakértő.
A mentor megmutatja az utat, segít annak megtalálásában. Skonda Mária kiemelte, a hagyományos vezetés paradigmaváltás előtt áll. „Nem mindegy, hogy valakit utasítok valamire, az útjára „lököm” és csak az eredményt ellenőrzöm, vagy rávezetem az útra és támogatom a cél elérésében. A coach szemléletű vezető az utóbbiban segít” – emelte ki a vendég. Hozzátette, ebben nagyon fontos szerepet kap a munkatársak meghallgatása és bevonása. „Sok vezető nem veszi észre, hogy sokkal több időt takarítana meg és fordíthatna stratégia kérdések vizsgálatára, ha a legfontosabb dolgok meghatározása során a kollégáktól szerzett tapasztalatokat és tudást is felhasználná” – jelentette ki a coach.

A vezetőnek először saját magával kell szembenéznie – emelte ki a vendég. Skonda Mária a vezető saját attitűdjeinek megismerését és a kollégák, valamint egy külső szemlélő véleménye  kikérésének fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, ebben a fázisban sokat segíthet egy külső szakember – egy  coach. Ezt követően a vezetőnek meg kell találnia a hozzá legközelebb eső módszert. Ez lehet első lépésként a munkatársak bevonása, a delegálás, vagy egyszerűen csak a meghallgatás képessége. „Lépésről lépésre kell kipróbálni a lehetőségeket, feldolgozni és megbeszélni a tapasztalatokat. A pozitív tapasztalatok gyűjtése mellett a bizalmi platform kialakítása  nagyon fontos. A vezető így tudja apránként tágítani a kört” – foglalta össze a folyamatot Skonda Mária.

„Minden a munkatárson, az ő viselkedésén múlik. Fontos, hogy az emberek egész nap nem csak az utasítás szerint, hanem annak szellemében működjenek” – hangsúlyozta a szakértő. Skonda Mária hozzátette, nagy generációs váltás, paradigmaváltás előtt állunk – különösen a közigazgatásban - mely nem megy gombnyomásra, segítség nélkül. „Egy szellemi, kulturális centrumra van szükség, amely alatt ”biztosítókötelet” és minőségbiztosítást nyújtó mentori rendszer épülne ki. Minden egyes lépcsőnél szükség van a professzionális támogatásra” – emelte ki a vendég.

Amennyiben felkeltette a téma az érdeklődését időpontot egyeztethet a szakértővel egy ingyenes igényfelmerő beszélgetésre a maria.skonda@businesscoach.hu e-mail címen.

Nincsenek megjegyzések: