2012. október 13.

Rend a lelke mindennek!


Az angol nyelvű Toolful Coach c. könyv alábbi ajánlója a Humánpolitikai Szemle októberi számában olvasható, Bánhidi Brigitta business és life coach tollából származik (www.banhidibrigitta.hu).



Ismerek egy francia fegyverkovácsot. Egyedi igények alapján készít és újít fel profi vadászfegyvereket. Különböző típusú, méretű és változatos célokat szolgáló puskákkal dolgozik évtizedek óta. Ügyfelei kézről kézre adják bronzos fényű névjegykártyáját és kicsiny üzletének kilincsét. Műhelyébe betérve – a laikus vendég szemével nézve – két dolog tűnik fel. Először is, több száz kisebb-nagyobb eszköz sorakozik katonás rendben, funkciók, méretek, anyagok és ki tudja még mi minden alapján csoportosítva. Másodszor pedig: a mester vakon leveszi a falról az adott munkafázishoz szükséges 10 cm hosszú, kerek metszetű, aprószemcsés darabot… én viszont hiába látom, hogy az egyik polcon reszelők vannak, és hiába vagyok tisztában azzal, hogy egy körömreszelővel mit lehet tenni, eszembe nem jutna a profi iránymutatása nélkül hozzájuk nyúlni és elkezdeni használni őket.

Komócsin Laura legújabb könyvének átlapozása során hasonlóképp éreztem magam.

Az angol nyelvű Toolful coach korábban létezett már magyarul is (Módszertani kézikönyv coachoknak és coachingszemléletű vezetőknek I. – 150 coachingeszköz esetleírásokkal), forgattam is előszeretettel egy-egy különlegesebbnek tűnő coachingeset kapcsán. Használtam az eszközöket önmagukban is, de arra is vettem a bátorságot, hogy felhasználásukkal újakat, az adott szituációhoz jobban alkalmazhatókat találjak ki. Most viszont az angol verzió mintha egy más dimenzióba emelné a tartalmat.

Címéhez híven 150 coachingeszköz leírása szerepel benne, ezt egészíti ki 13 folyamatmodell és 68 (!) esettanulmány. Nem kicsi számok, igaz? Mégis, struktúrákhoz szokott szemem nagy örömére nincs káosz, szép rendben sorakoznak a könyvben. Az eszközök két szempont szerint is csoportosítva vannak: egyrészt Laura saját folyamatmodellje (a DIADAL, illetve angol megfelelője a SPARKLE) egyes lépései mentén, másrészt a legszokványosabb coaching területek (life, karrier, business és executive coaching) szerint. Használatuk elméleti leírását pedig remekül helyezik kontextusba a hosszabb-rövidebb (a könnyebb átláthatóság kedvéért szürke háttérrel kiemelt) esetleírások.

Gyakorló coachként mondom, hálásak lehetünk Komócsin Laurának, hogy energiát fektet az eszközök ilyen szintű gyűjtésébe és rendszerezésébe. Hiába léteznek coaching filozófiák és folyamatmodellek tucatjai, hiába hoz létre szinte minden coach-iskola saját minősítési rendszert a nála végzett coachok számára, egy valamiben mindenki egyetért: igenis adódnak helyzetek, amikor egy jól megválasztott eszköz lendíti át a folyamatot és az ügyfél gondolkodását a holtponton. Ahhoz pedig, hogy a coach – vagy akár egy vállalat felelős HR-munkatársa, esetleg coaching szemléletű vezetője – az adott pillanatban elő tudja rántani szerszámos táskájából a megfelelő eszközt, kell, hogy ismerje azt és a használatára vonatkozóan is rendelkezzen tapasztalattal (ha sajáttal nem is, legalább egy profiéval, annak elmondása alapján). E célra kitűnően alkalmas a Toolful coach szépen rendszerezett és használati bemutatókkal tűzdelt műhelye.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért volt szükség angol nyelvű kiadásra, és miért beszélünk erről ennyit Magyarországon? Bevallom, bennem is felmerült. Ezért utána is néztem és arra a következtetésre jutottam, hogy a Toolful coach a külföldi coaching-irodalomban is egyedülálló kezdeményezés. Filozófiától és tapasztalati időtől függetlenül használható minden coach (és coaching szemléletű vezető vagy HR-szakember) számára is. Valószínűleg ezt a hiánypótló szerepet ismerte fel az a 9 nemzetközileg elismert coach-guru is (köztük Sir john Whitmore PhD, Werner Vogelauer MCC és Jonathan Passmore), aki lelkes és őszinte ajánlást írt a könyvhöz. Ez pedig az egész magyar coach-szakma számára elismerés és ajánlólevél a nemzetközi színtéren. Legyünk hát büszkék rá!

A Toolful Coach ma már nem csak egy könyv, hanem egy weboldal is, melyet a coach szakma munkájának megkönnyítése céljából hoztunk létre. Eszközök, esettanulmányok, nyomtatvány-minták – minden, ami segítheti coach-társainkat egy-egy elakadás feloldásában. Kérjük, nézzétek meg a  www.toolfulcoach.com weboldalt, írjátok meg kedvenc eszközeiteket a LinkedIn topicunkban és nem utolsó sorban, csatlakozzatok a Toolful Coach rajongók csapatához a Facebookon, hogy minél hamarabb értesüljetek újdonságainkról és megkaphassátok a rajongóknak szóló, folyamatosan frissülő ingyenes tartalmakat!

Nincsenek megjegyzések: