2012. június 19.

Új coaching eszköz esetleírással (DIADAL Alkalmazás fázis)

Szabó Tamás frissen végzett DIADAL coachunktól már osztottunk meg a kedves blog olvasókkal olyan eszközt, ami az Alkalmazás fázisban segít, de a nagy érdeklődésre tekintettel, ismét ezt tesszük. A címe nekem első hallásra - megvallom őszintén - kicsit ijesztő volt, de rá kellett, hogy jöjjek, vannak olyan ügyfelek, akinél pont ez a jó.

Kudarcterv

A kudarcterv egy a motivációt fenntartó eszköz, mely azt hivatott biztosítani, hogy a coachee átmeneti megingásai, negatív élményei vagy nagyobb, az elköteleződését kikezdő életesemények (pl. időközbeni kudarcok, állásvesztés) ellenére elkötelezett és motivált maradjon a coaching eredeti céljait illetően.

            A kudarcterv többféle elemet is átfoghat, azonban lényegi vonása, hogy valóban elkészüljön írásban, alaposan kidolgozva és megfogalmazva. Érdemes felhívni a coachee figyelmét arra, hogy a kudarcterv a jövő viszontagságainak készül, egyfajta megelőző védő lépés önmaga és a coachingfolyamat számára.

            A terv ideális esetben minden olyan, a jelenben a coachee-nak fontos, erőforrásként jelen lévő tulajdonságát, életterületét és minden egyéb pozitív forrását felöleli, amely baj esetén képes őt védeni, képes a motivációját újra mozgósítani.

            Ezért a tervbe fontos belevenni minél több pozitív én-állítást (pl. a coachee fogalmazzon bele minél több „Szeretem magamban, hogy…” kezdetű mondatot), illetve minél több, az élet lehetőleg minél sokszínűbb területeiről származó élményeket, kedvteléseket, emlékeket, álmokat, vicceket, kedves és érzelmileg megmozgató történeteket. Ide kerülnek be a hobbik, a mások társaságában töltött idők kedves pillanatai vagy pl. olvasmányélmények.

            A terv másik fontos vonása, hogy szó szerint lehet terv, akár sorszámozott lépésekkel. Így lehet például kirándulások, séták, kikapcsolódások terve, vagy a jelenben is működő, bevett szokások stratégiája, amelyekkel a coachee kikapcsolódik. A terv végső soron olyan szokások, élmények, önértékelő jellemzők gyűjtőtára ideális esetben, melyeken végigfuttatva a szemét, a coachee önmaga lényegi magvához juthat el, ahhoz az élmények által meghatározott belsőjéhez, aki nem rohan időpontokra, nem határidőkre működik, nem óra ébreszti, nem játszik szerepeket, nincs főnöke és beosztottja, nincs más arca csak egy. A coachee tehát a kudarctervbe azt az énjét önti bele, aki kudarcok esetén is ott él benne, bármi történjen is. Egyúttal lehet újszerű akcióterv is, konkrét lépésekkel, pl. régóta tervezett programok terve, amelyek biztosan segítenének kimozdítani őt egy esetleges megrázó periódusból.

            Amikor megalkottam ezt a technikát, egy filmes idézet járt a fejemben folyton, amely lényegében ihletett erre a módszerre. Az egyik szereplő a kétségbe esett másiknak így szól: „Nem számít más, csak az, hogy létezel. Hidd el, a puszta léten túl minden más csak betű és szám!

Nincsenek megjegyzések: