2012. május 20.

4 szellem a sikerről + Tim Gallway: A belső játék


Péntek este a Négy szellemben a sikerről beszélgettek. Kinek mit jelent a siker, mi a sikeres emberek titka? Aki nem látta volna: Bagdy Emőke Tim Gallwey-re, a coaching, a "lelki edzés" módszerének kidolgozójára hivatkozott, aki mint teniszedző rájött, a siker valójában "belső, lelki tényezők kérdése". A kulcstényező: hogyan alakul az ember "belső képe". Képesnek érzem magam az adott teljesítményre, mert el tudom azt képzelni...

Amikor belsőleg aprólékosan el tudom képzelni azokat a helyzeteket, amik számomra a sikert jelentik, és ezt a belső képet "odaadóan magammal viszem": elmúlik a szorongás, feloldódnak a görcsök, bennem (és az izmaimban) van annak tudása, hogy meg tudom csinálni. A valós helyzetben pedig átadom magam, már csak a belsőm, a belső tudásom vezérel, mint egy iránytű. Flow-ba kerülök. Ezt a "belső játékot", és a teljesítményre való pozitív hatást Gallway írta le és igazolta - meséli Bagdy Emőke.

A beszélgetésben résztvevő élsportolók szerint ez ugyanaz, tudományosabb megközelítésben, mint amiről ők beszéltek a gyakorlatban. Lázár Vilmos, sokszoros fogathajtó világbajnok pl. saját magában "százszor is végigjátssza" képzeletben a futamot. Güttler Károly olimpikon úszónk szerint minden sportolónak rá kell érezni, hogyan tudja a külvilág zavaró tényezőit kizárni. Borbás Marcsi pedig kedvesen rácsodálkozik: ez a módszer hatásos lehet az élet egyéb területein is.

De még mennyire! –  bólintunk rá mi coachok, és vélhetően mindenki, aki már megtapasztalta Gallway "felfedezéseit", pl. azt, mennyivel könnyebb és erőfeszítésmentesebb a tanulás és a teljesítmény, amikor sikerül kikapcsolni a kritikus, gátló, a külvilágból és korábbi élményeinkből magunkévá tett gondolatokat és érzéseket, amikor az irányítást át tudja venni "belső, valódi énünk". Kontrolláló énünk elterelésének, hátradőlése elősegítésének egyik trükkje, hogy tudatunknak valamilyen semleges megfigyelési feladatot adunk.  

Évekkel ezelőtt abban a véletlen szerencsében volt részem, hogy részt vettem egy teniszedzésen, amit a Gallway módszer egy oktatója tartott nekem. Erről akkor fogalmam sem volt, csak később azonosítottam, mi is történt, Tim Gallway egyik "Inner Game" könyvének olvasásakor. A helyzet spontán volt, egy személyiségfejlesztő tréning hosszú napja végén egyik német oktatótársam megkérdezte, lenne-e kedvem vele teniszezni egy kicsit. Szívesen mozognék, de még soha nem teniszeztem - válaszoltam. Az nem baj, majd megtanít...

"Tanításként" egyetlen instrukciót kaptam: csak a teniszlabdára figyeljek. Így játszottunk kb. 40 percet, részemről teljes élvezettel. Úgy éreztem, a testem "magától" szalad a megfelelő helyre és üti át a labdát a háló túloldalára. Kétségtelenül flow-ban voltam - semmi technikai utasítás, mit hogyan kellene vagy nem kellene, az első sikerélményektől pedig önbizalmam szárnyakat kapott! 

A trükk tehát annyi volt, hogy figyelmemet kizárólag a labdára irányítva, nem maradt belső "kapacitásom" teret adni azoknak a gátló gondolatoknak, amelyek szerint pl. én egyáltalán nem is tudhatok még teniszezni, hisz ez az első órám, azt sem tudom, hogyan kéne szabályosan tartani az ütőt stb. (Épp egy ilyen első "Gallway-óráról" találtam most egy régi, ám inspiráló felvételt: http://www.youtube.com/watch?v=HzR8x5MgvDw. Plusz néhány Gallway-interjút is érdemes megnézni, aki érdekel...)

A 4 szellemben Pindroch Csaba színész ugyanerre a jelenségre érzett rá: általában úgy kell teljesítenünk, hogy az egész életünkben magunkra aggatott páncélokat is cipeljük közben. (Mint ő pl. az általános iskolai énektanárától kapott mondatot, "te inkább csak tátogjál, fiam"). Mennyivel könnyebbek lennénk, hogy tudnánk repülni, ha ezeket a páncélokat ledobálnánk magunkról!

Hogy a számunkra fontos kapcsolatokban elő tudjuk segíteni ezt a "belső játékot", hogy inspirálni tudjunk másokat arra, hogy "belső énüknek" engedjék át a vezetést  (ahogy Tim Gallway írja), és ezáltal sikerélményt, flow-t éljenek át, nagyon nem mindegy, mit és hogyan kommunikálunk feléjük. Talán a legnehezebb épp az, hogy saját bölcsességünk "tanításaival" ne terheljük őket, hanem figyelmük irányításával, kérdéseinkkel előmozdítsuk a saját belső tudásukkal való összekapcsolódást.

Szeretettel ajánlok egy programot, amely az ehhez szükséges szemléletet és készségeket fejleszti:

Pozitív hatással a munkahelyen és a családban -
Coaching Szemléletű Kommunikáció:

Porpáczy Éva

Nincsenek megjegyzések: